no_serviceno_service De Behandeling | Bart Krekels

De Behandeling

Hoe verloopt een acupunctuurbehandeling?

HET ONDERZOEK EN DE DIAGNOSE

De juiste behandeling begint met een juiste diagnose. Ik besteed veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede diagnose. Om tot de juiste diagnose te komen voer ik een gesprek met u, bekijk ik uw tong en onderzoek ik uw pols. Eventueel doe ik ook nog een aanvullend bewegingsonderzoek of een onderzoek van de buik. Aan de hand van al deze gegevens, stel ik vervolgens een Chinese Geneeskundige Diagnose, waarop vervolgens de behandeling wordt afgestemd. Het eerste consult bestaat dus uit een gedeelte onderzoek en een gedeelte behandelen.

DE TONGDIAGNOSE

De tong geeft veel informatie over iemands gezondheid. Ik kijk naar de vorm en naar de kleur van de tong, maar ook of er veel of weinig aanslag op zit. Verder ook nog naar de vochtigheid van de tong en of er er kloofjes of pukkeltjes op zitten.

DE POLSDIAGNOSE

Het voelen van de pols is een belangrijk onderdeel van de diagnose. Ik luister niet alleen naar het kloppen van de pols, maar voel bij elk polsgewricht op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. De gemeten spanning, breedte, diepte en snelheid geeft me veel informatie over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

AANDACHTIG KIJKEN

Door aandachtig naar uw lichaamstaal en –houding te kijken, krijg ik veel informatie over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van de huid, de tekening in het gezicht en de conditie van het haar en de nagels zeggen iets over uw energiebalans.

DE BEHANDELING

Het prikken van de naaldjes, voelt u niet of nauwelijks, wel wordt soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet Dé Qi en is het bewijs dat de juiste plek wordt geraakt en energie weer gaat stromen. De naalden blijven, afhankelijk van uw klacht, gemiddeld ongeveer 20 minuten zitten. Soms iets langer soms iets korter. Bij ooracupunctuur maak ik soms gebruik van “verblijfsnaaldjes” of “korreltjes” die blijven zitten totdat ze er vanzelf uitvallen.

NA DE BEHANDELING

Na de behandeling voelen de meeste mensen zich heerlijk loom en moe. Daarnaast kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen in het behandelde deel van het lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.