no_serviceno_service Technieken | Bart Krekels

Technieken

Binnen de acupunctuur wordt gebruik gemaakt van diverse technieken. Met en zonder naalden. In mijn praktijk kunt u terecht voor de volgende soorten acupunctuur

Klassieke acupunctuur
De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling waarbij dunne naalden op bepaalde acupunctuurpunten in het lichaam worden geplaatst. Door de plaats en de manier waarop de naald wordt aangebracht, wordt de energiestroom in uw lichaam gereguleerd. Hierdoor:
- ontstaat een betere doorstroom van energie;
- verdwijnen energieblokkades;
- neemt de hoeveelheid energie toe.

Al tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen; dit kan even een wat tintelend gevoel geven. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten.

Ooracupunctuur
Bij ooracupunctuur worden -de naam zegt het eigenlijk al- kleinere naaldjes in het oor geplaatst. Dit kan zijn om een klassieke acupunctuubehandeling te versterken, maar ook als een op zichzelf staande behandeling. De naalden van ooracupunctuur (hele kleine zogenoemde verblijfsnaaldjes) blijven in uw oor zitten totdat ze er zelf uitvallen. Dit gebeurt meestal na ongeveer een week.

Dry Needling
Bij Dry Needling wordt in bepaalde punten in de spieren geprikt. Deze punten, knooppunten of triggerpoints worden in de Chinese geneeskunde Ah-shi genoemd. Dry Needling ontspant de spieren, maar is geen energiebehandeling. Ik kijk bij een behandeling echter niet niet alleen naar deze pijnpunten, maar beoordeel ook altijd uw algemene energie en schat zo in of Dry Needling in uw geval de juiste behandeling is. Als uw energie niet optimaal is, kies ik eerder voor een zachtere acupunctuurtechniek die tevens uw energie ondersteunt.

Cupping
Bij cupping gebruik ik geen naalden, maar werk ik met warmte. Op bepaalde punten van het lichaam worden cups (verwarmde glazen bollen) aangebracht, waardoor een vacuüm ontstaat en de doorbloeding sterk wordt gestimuleerd. Cupping is een goede manier om energieblokkades op te heffen en een intensieve manier om o.a. spierweefsel te ontspannen.

Cupping verbetert de doorbloeding in de spieren en weefsels, waardoor stagnaties in de energiedoorstroming verminderen of worden opgeheven. Ook het bindweefsel en het onderliggende spiergebied worden door cupping gestimuleerd en doorbloed en komen zo tot ontspanning. Verder is cupping bijzonder geschikt voor het gebied tussen de wervels, dit kan worden 'losgetrokken’.

Cupping kan ook worden toegepast een opkomende verkoudheid, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn/migraine, rug-, nek en schouderpijn en vocht in knieën en enkels.

Het cuppen is niet pijnlijk, maar kan wel even een onaangenaam gevoel geven. Daar waar de cup is geplaatst zal een rode tot paarse verkleuring te zien zijn die echter na een paar dagen weer verdwijnt.

Tuina
Tuina zijn traditionele Chinese massage technieken, die gebruik maken van dezelfde diagnostische methoden als de acupunctuur en de Chinese kruidengeneeskunde. In de tuina wordt gebruik gemaakt van verschillende massage technieken: technieken die kalmeren, die energie opbouwen, of die doen zweten (bijvoorbeeld bij verkoudheden). Met deze massage technieken wordt de energie in spieren, bindweefsel, meridianen en acupunctuurpunten gemanipuleerd.

Moxa
Moxa is het gedroogde en samengeperste bijvoetkruid (Artemisia Vulgaris) dat wordt gebruikt om meridianen te verwarmen, koude uit het lichaam te verdrijven en het versterken en aanzetten van de energie in het lichaam. Moxa kan worden aangebracht op de acupunctuurnaald of het kan via een speciale moxalamp een acupunctuurpunt verwarmen. De warmte van de moxa dringt dan diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energiestroom stimuleren.