no_serviceno_service Wat is Acupunctuur? | Bart Krekels

Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is een meer dan 3000 jaar oude behandelmethode, waarbij hele dunne naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. De naam acupunctuur komt van het Latijnse “acus punctura”, dat letterlijk “naalden steek” betekent.

Het doel van acupunctuur is om de natuurlijke balans van het lichaam te herstellen. In het eerste onderzoek kijk ik dan ook óf en in welke mate er sprake is van dysbalans in uw gehele lichaam, onder andere door het onderzoeken van uw klachten en de mogelijk onderliggende relatie. Zowel in het onderzoek als in de behandeling wordt gebruik gemaakt van specifieke (acupunctuur)punten op het lichaam. Bij het 'aanprikkken' van de juiste combinatie van deze punten wordt er een prikkel gegeven, waarmee het lichaam wordt aangezet om zijn natuurlijke balans te herstellen.

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. Uiteenlopende klachten variërend van vermoeidheid, pijn of hooikoorts kunnen met acupunctuur goed worden verholpen of verlicht.

Misschien vindt u acupunctuur of het prikken met naalden een akelig of eng idee. Het prikken gebeurt met heel dunne en buigzame steriele wegwerpnaalden, waardoor het prikken zelf niet of nauwelijks pijnlijk is. Nadat de naald is gezet, kunt u eventjes een tinteling voelen. Hoe lang de naalden moeten blijven zitten, hangt een beetje van uw klacht af. Bij ooracupunctuur gebruiken we soms ook “verblijfsnaaldjes” of “korreltjes” die zelfs een week kunnen blijven zitten.