no_serviceno_service Verhoog uw weerstand met Traditionele Chinese Geneeskunde | Bart Krekels

Verhoog uw weerstand met Traditionele Chinese Geneeskunde

Het is alweer september, het wordt al eerder donker en al wat frisser. Het wordt tijd om energie te verzamelen om de winter door te komen, naar binnen gaan, naar binnen kijken, kortom naar binnen te keren.

September is dé maand om preventief uw weerstand alvast te verhogen. Acupunctuur en Chinese Kruidengeneeskunde helpen u hierbij, maar zelf kunt u ook al veel doen met behulp van mijn tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde:

1 – Bescherm uw hoofd en nek
Uw hoofd en nek zijn in de herfst en winter erg gevoelig voor wind en koude. Zelfs een korte blootstelling aan wind en/of koude kunnen een aanslag op uw weerstand zijn, met verkoudheid of griep als gevolg. Bescherm uw hoofd en nek dus altijd met een muts en shawl, ook als u maar even naar buiten gaat.

2 – Houd onderrug en voeten lekker warm
Gefietst in de regen? Meteen broek en sokken uit en droge kleding aantrekken. En een kruik tegen de onderrug doet ook heel erg goed!

3 – Was wat vaker uw handen
Mensen zijn meer binnen en wordt er ook minder gelucht. Ziektekiemen voelen zich helemaal thuis in huizen, kantoren en scholen. Zet regelmatig even de ramen open en was vaker uw handen om deze belasting op uw systeem te verminderen.

4 – Niet koud en niet rauw
In de TCG is een sterk aarde-element de eerste stap naar meer weerstand. U doet het aarde-element een enorm plezier door niets kouds en/of rauws te eten of te drinken. Dus geen salades meer, maar lekkere warme soep, suddergerechten en stoofschotels!

5 – Eet af en toe iets pittigs
In de winter is het goed om af en toe iets scherps te eten zoals hete pepers, chili, knoflook, ui, knolraap, witte peper, kool, gember, mierikswortel, radijs, mosterdzaad, prei. Of neem wat sambal bij het eten.

6 – Luister naar uw lichaam en naar de natuur.
We gaan naar de winter. Een tijd van terugtrekken, voorraden opbouwen en uitrusten. Het is niet voor niets steeds vroeger donker. Ga daarin mee: ga wat eerder naar bed, slaap wat meer, doe rustiger aan. Lekker cocoonen!

10 – Heeft u toch een verkoudheid te pakken?
Was uw weerstand toch te laag en bemerkt u de eerste signalen van een verkoudheid of griep? Drink dan voldoende warme vloeistoffen, zoals groene thee en bouillon. En bovenal: neem rust!!!
Het is ook niet erg om 1 of 2 keer per jaar verkouden te zijn of griep te hebben. Het geeft uw lichaam de kans om op te ruimen en je immuunsysteem op te peppen. Bovendien is het ook een manier om u te dwingen meer rust te nemen en bij te tanken … dan was het blijkbaar nodig.